HÄNG MED

ÅDÅS - NYHETER

Läs våra nyheter!

Inga Wiktoria Påve medverkar vid KulturSápmi i Gällivare

April 2024

Jåhkåmåhkke är platsen för årets KulturSápmi

Den 18–20 september 2024 går det femte KulturSápmi av stapeln, i år möts vi i Jåhkåmåhkke (Jokkmokk).

Evenemanget har fått allt större betydelse och är samiska konstnärers egen arena för att lyfta gemensamma och angelägna frågor. 

Registreringen är öppen, anmäler du dig senast 12 augusti 2024 får gratis boende och måltider. Antalet platser är begränsade och många har redan anmält sig.

Arrangör: Sámiráđđi. Viermie K är en officiell samarbetspartner.

Anmäl dig här.

 

Inga Wiktoria Påve medverkar vid KulturSápmi i Gällivare

Januari 2024

Mingel inleder (Ur)Folk och Kultur 2024

Ett mingel på samernas nationaldag den 6 februari inleder Urfolk och Kultur under Folk och Kultur 2024. Maxida Märak avslutar konventet som hålls i Eskilstuna.

Ett samarbete mellan Folk och Kultur och Viermie K har resulterat i Urfolk och Kultur, en satsning som förväntas bli en långsiktig del av Folk och Kultur. 

Bland programpunkterna märks ett samtal mellan Liv Aira, dansare, Ella Maria Isaksen Haetta, artist och aktivist och Aka Hansen, Grönland. Moderator är Moussa Mchangama.

Finansiär: Kultur i Norr.
Inbjudan mingel.

Inga Wiktoria Påve medverkar vid KulturSápmi i Gällivare

Januari 2024

Viermie K får ett treårigt verksamhetsbidrag

Från 2024 får Viermie K ett årligt verksamhetsbidrag som garanteras under tre år. Detta tack vare beslut från Kultur i Norr (Region Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och region Jämtland Härjedalen). 

Viermie K och Kultur i Norr har krokat arm sedan 2019 för att stärka den samiska kultursektorn. Regionerna har i sitt positionspapper tidigare pekat ut samiskt kulturliv som en av tre prioriteringar för norra Sverige.

Samarbetet har knutit det professionella samiska kulturlivet närmare institutioner på svenska sidan av Sápmi vilket bland annat märks genom samverkan vid kulturevenemang.

Inga Wiktoria Påve medverkar vid KulturSápmi i Gällivare

Oktober 2023

Sápmi tar plats på Scenkonstdagarna 23

Ett nytt samarbete har tagit form: Viermie K och Riksteatern lyfter tillsammans fram samiska artister vid Scenkonstdagar 23 den 21-22 oktober i Staare (Östersund).

Vi samlar bland annat Sápmis mest etablerade ordbärare för att tala om berättande och jojkens filosofi och historia. Jörgen Stenberg, Krister Stoor, Niko Valkeapää och Simon Issát Marainen jojkar och samtalar. Vi presenterar även Marika Renhuvud, dansare och Ola Stinnerbom, scenkonstnär. 

Finansiär Kultur i Norr.
Medverkande (pdf).
Riksteaterns hemsida.

Inga Wiktoria Påve medverkar vid KulturSápmi i Gällivare

September 2022

Dessa kommer till Stuehkie (Stockholm) 30 nov 2022

Nu kan vi stolt presentera programmet med alla medverkande vid utbudsdagen och The 4th Sami Cultural Policy Summit. Urfolksexperter varvas med konstnärer inom olika fält och kulturorganisationer. Det är svårt att välja namn ur det späckade programmer, men vad sägs om Amanda Lind, ordförande i riksdagens kulturutskott, Augustprisade Linnea Axelsson och världsartisten Mari Boine för att nämna några.

Arrangör Viermie K. Med stöd av Kultur i Norr: Regionerna Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland Härjedalen.


Pressinformation (pdf).

Inga Wiktoria Påve medverkar vid KulturSápmi i Gällivare

September 2022

Samisk kulturutbudsdag och toppmöte i Stuehkie (Stockholm)

Den 30 november 2022 ordnar Viermie K en heldag på Södra teatern i Stuehkie (Stockholm). Vi samlar det professionella kulturlivet till möten med arrangörer och möjliggörare för kunskapsutbyten och affärer. På förmiddagen hålls det fjärde kulturpolitiska toppmötet Summit 2022 och på kvällen spelar Mari Boine.

Programmet uppdateras här på vår hemsida och inbjudningar börjar skickas ut i slutet av vecka 39. Håll utkik i din mejl och på våra sociala medier. Evenemanget genomförts med stöd av Kultur i Norr: Regionerna Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland Härjedalen.

Inga Wiktoria Påve medverkar vid KulturSápmi i Gällivare

Juli 2022

KulturSápmi träffas i Váhtjer (Gällivare)

Den tredje KulturSápmi hålls 10-11 augusti 2022 i Váhtjer (Gällivare). KulturSápmi är en mötesplats för alla som arbetar inom de kulturella och kreativa områdena i Sápmi. Vi träffas för att prata, nätverka och utvecklas tillsammans. Möt Tomas Colbengtsson, Máret Ánne Sara, Maj-Doris Rimpi, Inga Wiktoria Påve, Petra Laiti, Fredrik Prost och många andra.

Viermie K ser fram emot att presentera rapporten "Villkoren för samisk kultur", hålla workshops och njuta av kultur. Vi är en stolt samarbetspartner i evenemanget som arrangeras av Samerådet.

Konferensen är fullbokad. Programmet kan laddas ned här. Besök KulturSápmis hemsida här.

Maj 2022

Victoria Harnesk är ny koordinator

Victoria Harnesk är koordinator för Viermie K medan Ellen Berit Dalbakk är föräldraledig. Victoria kommer från Porjus på den svenska sidan av Sápmi. Hon har länge varit en del av det samiska kulturlivet. De senaste åren som frilansande producent med fokus på samer, nationella minoriteter och interkulturella möten.

- Samordning av det professionella samiska kulturlivet har behövts länge. För att stärka aktörerna, och hjälpa dem som söker samisk kultur har Viermie K några riktigt spännande aktiviteter på gång, säger Victoria Harnesk som tillträdde i slutet av februari 2022.

Foto: Maria Klang

April 2022

Rapport: Villkoren för samisk kultur

För att stärka den samiska kulturen behöver vi veta hur det ser ut. Därför har Viermie K och Kultur i Norr tagit fram rapporten ”Villkoren för samisk kultur”. Nu finns rapporten även på engelska.

Rapporten, som är den första i sitt slag, är skriven av Tomas Bokstad och tar avstamp i den samiska kultursynen, behoven och förutsättningarna fram till analys och förslag på insatser.

December 2021

Fortsatt samarbete med Kultur i Norr

Viermie K och Kultur i Norr har enats om att fortsätta sitt samarbete till januari 2023. Avtalet innebär att i nära dialog stärka hela den samiska kultursektorn. Samarbetet har hittills resulterat att en koordinator kunnat tillsättas, offentliga möten har hållits och i ett gemensamt kulturpolitiskt dokument för arbetet framåt. Kultur i Norr är ett interregionalt samarbete mellan Region Norrbotten, Region Västerbotten, Region Jämtland Härjedalen och Region Västernorrland. Genom sitt positionspapper och samarbetet med Viermie K slår regionerna fast att stärkandet av det samiska kulturlivet är en av tre prioriteringar för norra Sverige. De tre prioriterade områdena är: Urfolket samer, Kulturella och kreativa näringar och Arrangörfrämjande åtgärder.